Brüsszel újabb eljárással fenyegeti Magyarországot



Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Brüsszel a biztonsági őrök munkaidejét kifogásolja. A vagyonőrök ugyanis Európa-szerte heti 48 órát dolgozhatnak, Magyarországon ezzel szemben 72 óra a munkaidejük. A magyar kormánynak májusig kell változtatni a szabályozáson, különben elindul a kötelezettségszeg





Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Brüsszel a biztonsági őrök munkaidejét kifogásolja. A vagyonőrök ugyanis Európa-szerte heti 48 órát dolgozhatnak, Magyarországon ezzel szemben 72 óra a munkaidejük. A magyar kormánynak májusig kell változtatni a szabályozáson, különben elindul a kötelezettségszegési eljárás.
A magyar kormánynak két hónapja van, hogy változtasson vagy válaszoljon az Európai Bizottság legújabb kifogásaira. Az úgynevezett készenléti munkakör lehetővé teszi, hogy a magyar vagyonőröket hetente 72 órában foglalkoztassák, ami naponta több mint 10 órát jelent, pihenőnap nélkül. Az uniós jogszabály viszont csak 48 órát tesz lehetővé hetente.
A problémára a Magánbiztosítási Dolgozók Demokratikus Szakszervezete hívta fel az Európai Bizottság figyelmét. Azt kifogásolták, hogy a magyar szabályozás miatt a vagyonőrök a megengedettnél többet dolgoznak, ráadásul a túlmunkát sem fizetik ki nekik. A szakszervezet adatai szerint hiába heti maximum 40 óra a munkaidő, a vagyonőrök havonta akár 300 órát is dolgoznak. Az Európai Bizottság előzetes állásfoglalása az érdekképviseletnek ad igazat, megítélésük szerint nem teljesül a munkavállalók védelme Magyarországon.

ési eljárás.